månadsarkiv: mars 2014

Restgarn pestgarn eller att leva som man lär

Jag var ju såklart väldigt lockad av att sätta igång med ett nytt projekt av det fina garnet jag beställde från Chili Gredelin nu när jag är klar med Reine. Men icke, här ska användas restgarn först. Man kan inte ha en hel kategori här på bloggen som handlar om restgarn, utan att faktiskt använda sina egna. Så nu blir det en Pyttipanna i ett bomullsgarn från Marks & Kattens som säkert har minst tio år på nacken. Vi kan väl säga att jag inspirerades av de fina påskliljorna som poppat upp på uteplatsen under den gångna veckan.

20140322-142335.jpg20140322-142113.jpg

FO – En drottning är här

Nu är den alltså klart, cardiganen (heter det så?) Reine. Lustigt namn på svenska, men jag har listat ut att det måste vara franska och i så fall är det en drottning jag har stickat fram. Och om jag får lov att pösa lite så är jag faktiskt himla nöjd med detta. Lite skevt här och där och slätstickning är ju inte min starkaste gren, men ändå. På det stora hela ger jag mig en fet klapp på axeln.

Min snälla mamma erbjöd mig att komma hem och göra en djupdykning i hennes knappförråd och där hittade jag dessa blanka knappar i… ingen aning. Men något borstat metallaktigt som inte väger någonting.

20140322-135112.jpg

20140322-135128.jpg

Häpp!

Här är Reine och jag! Ska bara sy på fickorna och har varit hos mamma och knyckt 7 st blänkande knappar. Fick brutalblocka ärmarna för de var lite för tajta och det syns ju på bilden i form av små draktaggar. Dessa gick fint bort när jag först sprutade vatten på, sedan ångade med strykjärnet och till sist strök försiktigt försiktigt med ganska hög värme på ett fuktat rent örngott. En aning nervös för hur merino/silke-garnet skulle uppskatta den behandlingen men det gick bra.

20140317-201320.jpg

20140317-201333.jpg

Restgarn pestgarn del 2

Vi tar väl ett tips till i serien restgarn pestgarn som påbörjades häromdagen?

Nina har lämnat två finfina tips – virka över glasburkar och vips har man en ljuslykta! Eller det här mastodontprojektet – The Bee keeper’s quilt. Det verkar ju som en supersmart idé att sticka något pyttelitet (som sedan blir jättestort), som man alltid kan ha med sig i väskan. Jag är ju inte direkt svag för strumpstickor, men tekniken magic loop kan ju rädda vilket pilligt projekt som helst.

Mitt eget tips den här gången blir fantastiskt dåligt tajmat med tanke på vårens stormsteg, men den här fina julgranskulan gjorde jag av ett mönster från Crochetra. Tar ca en timme att göra och ser man några avsnitt av valfri TV-serie på raken så har man plötsligt ett helt gäng.

julgranskula.jpg

Vååååår!

Nu får man väl ändå säga att den äntligen är här, våren? Vi firade genom att ta vårt pick och vårt pack och drog till landet som egentligen är min mors barndomshem i norra Bohuslän. Jag är ju i slutet av min Reine och har i stort sett bara två pilliga fickor kvar att göra innan montering så jag insåg att jag måste påbörja något nytt, för är det något man har gott om på landet så är det sticktid. Och det är en anledning så god som någon att åka dit.

krokus2014.jpg

Jag hittade lite garn som jag fick av mamma för hundra år sen, och hon skaffade det själv för ytterligare hundra år sedan. Det saknar banderoller, men ska enligt mamma vara ekologisk ull. Inte sticksigt ett dugg så jag körde igång med Montague Street Cowl, fast i rosa och vitt. Det här känns som ett typiskt mellanprojekt, men det passar ju perfekt innan jag bestämmer mig för vad nästa ”riktiga” projekt ska bli. Rätstickning i två färger med en enda liten minskning att hålla reda på mitt på varvet. Lika okomplicerat som en kaka mjölkchoklad.

Montague1.jpg

Och självklart tog vi den obligatoriska vårpromenaden också.

Restgarn pestgarn

restgarnJag gillar INTE restgarner. Jo, när jag har precis så det räcker till ett litet projekt och går precis jämnt upp. Då väcks en inre frid i mig, antagligen beroende på samma gen som gör att jag ibland färgkoordinerar min bokhylla eller sorterar kryddhyllan i bokstavsordning.

Men dessa halva nystan hit och dit som ligger osorterade i en gammal kasse passar inte in i min värld helt enkelt. Så nu – på förekommen anledning av mig själv – tänker jag samla ihop fina saker jag hittar som man kan använda sina rester till om man är som jag och inte kan slänga. Ber om ursäkt för den kanske inte så muntert klingande rubriken, men det är så jag känner när jag rotar i röran.

Jag börjar med Mönsterarkivets tips om att man kan piffa till sina krukor så här inför våren. Ingen dum idé för slattar i olika färg.