Kategoriarkiv: Uncategorized

Och nu lite teknik, men sluta inte läsa för det

Under veckan har min favoriter, Feedly och Evernote haft problem med en hackerattack, vilket har stört mina surfrutiner, eller faktiskt mina rutiner över huvud taget medan de jobbat på att återställa allt. Man kan ju då välja att förfäras över hur beroende man är av ständig åtkomst till Internet och hela världen, men jag väljer att glädjas över vilka möjligheter det numera finns. Detta kan eventuellt bero på att jag har ett teknikintresse och jobbar i IT-branschen, men ändå. Så här kan man också se det.

Feedly är en RSS-tjänst, vilket låter urtråkigt men faktiskt är helt finemang. Tänk dig följande scenario:

1. Du hittar en grym stickblogg du vill följa. Till exempel Avoga maskor (ehum).
2. Du tänker – vad kul, en blogg jag vill följa!
3. Du slås av att du redan följer en massa bloggar och inte har tid att sitta och kolla efter uppdateringar dag efter dag.

Enter – Feedly! Snabbt och enkelt lägger du in bloggen i ditt flöde och vips så har du bara ett ställe att titta på. Så fort bloggaren (VARFÖR vill autokorrektorn skriva blottaren istället för bloggaren?!) har uppdaterat så ser du den i ett flöde som påminner om Facebookflödet. Inte dumt alls och sparar faktiskt tid. För du VILL ju egentligen följa den där bloggen.

Även Evernote är alltså drabbat av hackerattacken som var en sk Denial of service attack, vilket betyder att användarna helt enkelt stängs ute från sidan. Ingen känslig data sägs ha läckt ut och jag väljer att tro på det. Evernote är det verktyg jag använder för att spara allt. Recept, komihåglistor, stickbeskrivningar, viktiga papper som jag scannat in, kvitton – allt! De flesta webbläsare (som Safari, Chrome osv) har ett litet insticksprogram som man enkelt installerar och då kan du spara en sida med ett enda tryck. Sedan sätter du ”etiketter” på det du sparat och så hittar du det busenkelt.

Vilka är dina favoritverktyg för att hålla reda på allt man ramlar över på Internetet?

Lite färg i tillvaron

Jo, just det. Mormor hade en stringhylla full med böcker om allt som kan tänkas som har med handarbete att göra. Vävning, färgning, knyppling, näver, hon testade det mesta. Lite rörande när jag hittade en brevkurs i färglära från 1967, där man kan se att mormor omsorgsfullt klistrat in små papperslappar med färger. Jag läste materialet och ser att det ska finnas en tillhörande bok, den får jag nog hålla utkik efter nästa gång jag åker upp. mormorsbocker farglaraDen som vill ha något att fundera på kan grunna över en av de inledande meningarna i boken;

Människan har målat och färgat i minst 30 000 år. Under senare tid har användningen av färg fått oerhörd omfattning.

Jag undrar förbryllat om världen var svartvit innan man kom fram till ”senare tid”?

 

Masklös ledighet

Inte en maska har stickats i långhelgen som just varit. Däremot fick jag repa upp åtta varv i spetssjalen With Pleasure, M. With Pleasure. Snacka om Sisyfosarbete, men jag har ju bestämt mig för att den får vara ett långtidsprojekt. Till slut blir den väl färdig.

En fin sak är att jag ärvde en pall med förvaring i, från mormor när vi delade upp hennes saker häromdagen. I pallen hade hon lite småsaker som stopptråd, en såndär mojäng man har när man stoppar strumpor (vad de heter har jag just nu glömt) och annat smått och gott. Det känns fint att ha den här och att kunna använda mormors saker. Men det får nog bli en omklädning av dynan tror jag, tyget är ganska fint men på ena sidan ser det ut som om någon av alla de katter vi haft på landet har haft en trevlig klös-stund. Med pallen följde också en korg med lite… ja, just det – restgarner. Får fylla på min kategori Restgarn – Pestgarn så jag får använt upp det. mormorspall

En söndag i maj

En sån här dag, där jag har fått lägga några timmar på att fira söndag med långfrukost och sedan några timmars stickning på hyfsat nyupplagda Summer Festival. Det är lyx som inte händer allt för ofta. Summer Festival stickas uppifrån och ner, och det har jag faktiskt aldrig gjort förr så det krävdes en stunds koncentration för att lista ut hur man delar upp själva kroppen och ärmarna. Faktum är att det till och med krävdes ett samtal till mamma som fick hjälpa mig att reda ut. Hon förstod ingenting, men när jag läste upp alltihop för henne så lossnade det för mig. Så kan det va ibland.

Jag satt här i soffan och tänkte hur sjukt bra man ändå har det som åtminstone ibland kan lägga några timmar på lite vad som helst. Och det i sin tur fick mig att tänka på Hans Rosling och hans korta lilla föreläsning om hur tid, utbildning och tvättmaskiner faktiskt har ett samband. För mig som har haft turen att ha en mormor som blev hundra år så känns det verkligen inte overkligt att leva utan tvättmaskin. Hon har berättat många gånger hur hon fick gå ner till vår lilla bäck och tvätta i sin ungdoms dagar.

Sensmoral i detta lilla meddelande: Lyssna den bra söndagslåten med Velvet Underground som är överst, och lägg tio minuter på att få lite nya perspektiv (fast det har du säkert redan. Men då kan man fylla på bränslet lite).

P.S Han är ganska rolig också.

En helg i grönt

Det är ju för gött nu när allt är grönt! Och när jag menar ALLT när jag säger allt – se bara hur min långhelg har varit:liljekonvalj

I torsdags tog jag en springtur och möttes av ett hav av kommande liljekonvaljer (och en liten vitsippa). Lite tidigt kanske, men vem är jag att stoppa våren?

IMG_0387

I brevlådan i fredags låg sex fina nystan från Magasin Duett i färgen Pea Green. De ska bli en Summer Festival tänker jag mig, men jag kanske har köpt något nystan för lite.

IMG_0394

När vi kom upp till landet så såg trädgården ut så här – rätt mycket grönt (och gula gullvivor och en vit magnolia).

IMG_0398

Och väl hemma har jag nyss bestämt mig för att lägga min ulliga bulliga mossgröna On the hill på is ett tag. Det GÅR faktiskt inte att sticka nåt höstligt när våren är här.